Projekt & rapporter
De flesta av våra rapporter finns här som fritt nedladdningsbara PDF:er. Rapporter från arkeologiska undersökningar med beslut av Länsstyrelsen finns även att ladda ned från Arkivsök.
[mm picea-search-term]
Spår av stenålder i Stare. Arkeologisk förundersökning, Strömstad kommun.
Personal: Daniel Gunnarsson & Benjamin Rosvall
I februrari 2024 genomförde Picea kulturarv en arkeologisk förundersökning av boplatsen Skee 53:1 vid Starekilen ca 4 km söder om Strömstad. Vid undersökningen hittades endast ett fåtal flintavslag. Boplatsen Skee 53:1 har tidigare delundersökts vid flera tillfällen. Boplatsen har tidigare bedömts som en stenåldersboplats.
Ladda ner rapport:
2024:2
Senmesolitikum i Ammenäs. Arkeologisk utredning, Uddevalla kommun
Personal: Daniel Gunnarsson & Mats Pettersson
Picea kulturarv har i mars 2024 utfört en arkeologisk utredning i Ammenäs, Uddevalla kommun. I ett av två områden hittades fynd av slagen flinta, bl a ett mikrospån. Platsen tolkades som en mindre boplatslämning från senmesolitisk tid och har registrerats som fornlämning L2024:814.
Ladda ner rapport:
2024:3
Västra Sund. Arkeologisk utredning, Arvika kommun.
Personal: Mats Pettersson & Benjamin Rosvall
Picea kulturarv genomförde i juni 2024 en mindre arkeologisk undersökning vid Västra Sund söder om Arvika i Värmland. Inom området fanns det uppgifter om en eventuell hällkista. Inga fornlämningar hittades under utredningen.
Ladda ner rapport:
2024:5
Boplats och husgrund vid Oppråby. Arkeologisk utredning, Västerås kommun.
Personal: Amanda Jönsson & Mats Pettersson
I april 2024 utförde Picea kulturarv en arkeologisk utredning i Oppråby i Västerås kommun. Två lämningar registrerades. Ett mindre boplatsområde (L2024:2356)med härdar, stolphål och kulturlager, samt två husgrunder från historisk tid (L2024:2357).
Ladda ner rapport:
2024:6
Ny kraftledning mellan Kilanda och Stenkullen. Arkeologisk utredning, Ale och Lerum kommun.
Personal: Daniel Gunnarsson, Mats Pettersson, Sara Kjellgren & Benjamin Rosvall
Picea kulturarv har under våren och sommaren 2024 genomfört en arkeologisk utredning steg 1 (inventering) för en ny planerad 400 kV-kraftledning mellan station Kilanda och station Stenkullen i Ale och Lerums kommuner.
Ladda ner rapport:
2024:9
Kolartorpet i Kolboda, Järfälla kommun
Personal: Amanda Jönsson, Mats Pettersson & Benjamin Rosvall
Picea kulturarv utförde i oktober 2023 utfört en arkeologisk utredning, etapp 1, av ett område vid Kolboda i Järfälla. I samband med utredningen registrerades två tidigare ej kända lämningar i Kulturmiljöregistret: ett gränsmärke och en möjlig torplämning, och ett potentiellt boplatsläge noterades inom området. En sedan tidigare känd milsten besiktigades, och befanns ha en mindre skada på postamentet.
I juni 2024 genomfördes en utredning etapp 2. Då nyregistrerades en kolbotten och torplämningen utreddes vidare. Båda bedömdes som fornlämningar.
Ladda ner rapport:
2024:10 | 2023:22
Spår av bronsålder i Utby. Arkeologisk förundersökning, Uddevalla kommun.
Personal: Daniel Gunnarsson, Benjamin Rosvall
I november 2022 har Picea kulturarv utfört en arkeologisk förundersökning av en boplats i Utby. Vid undersökningen hittades sju avslag flinta och två mindre härdar. Ett kolprov från en av härdarna14C-daterades till mitten av bronsåldern.
Ladda ner rapport:
2023:1
Inför detaljplanering av Landvetter Södra, Härryda kommun.
Personal: Daniel Gunnarsson & Linda Wigert
Ladda ner rapport:
2023:2
Utökad bergtäkt i Hästeryd, Alingsås kommun.
Personal: Amanda Jönsson, Daniel Gunnarsson, Benjamin Rosvall
Picea Kulturarv har i januari 2023 utfört en arkeologisk utredning inför planerad utökning av en bergtäkt i Hästeryd, Alingsås kommun.
Ladda ner rapport:
2023:4
Västra Tunge. Arkeologisk utredning, Kungälvs kommun.
Personal: Amanda Jönsson, Daniel Gunnarsson, Benjamin Rosvall
Picea kulturarv har utfört en arkeologisk utredning i Västra Tunge, inför planerad ny bebyggelse i området. Två nya fornlämningar, en gårdstomt och en färdväg från historisk tid, registrerades i området, och en tidigare känd boplats fick en utökad fornlämningsyta.
Ladda ner rapport:
2023:6
Kroppefjäll sanatorium
Personal: Benjamin Rosvall, Emmy Lindblom, Katja Meissner
Picea kulturarv har på uppdrag av Melleruds kommun tagit fram en kulturhistorisk utredning för Kroppefjäll sanatorium i Dals Rostock. I uppdraget samarbetade vi med Katja Meissner och Emmy Lindblom, Byggkult AB. Kroppefjäll sanatorium består av en välbevarad sanatoriemiljö från början av 1900-talet med ett stort antal i allmänhet välbevarade byggnader, monument och minnesmärken, i en nationalromantisk stil, belägna i en välbevarad parkmiljö med tidstypisk grönstruktur. Tillsammans utgör de en kulturmiljö med mycket höga värden och föreslås skyddas genom planbestämmelser om bl a rivningsförbud.
Ladda ner rapport:
2023:7
Lilla Källebo torp. Arkeologisk förundersökning, Hjo kommun.
Personal: Daniel Gunnarsson, Sara Kjellgren, Mats Pettersson
Picea kulturarv har utfört en arkeologisk förundersökning av lägenhetsbebyggelse L2020:5435 i Källebo, inför en planerad vindkraftpark. I samband med förundersökningen har även fem nya övriga kulturhistoriska lämningar registrerats i närområdet.